Digitális óra

Előszó

Az iskolában volt 6db szép nagy 7 szegmenses kijelző ami nem került felhasználásra így hát felajánlottam, hogy készítek belőle egy digitális órát. Sokféle verzió készült, a végleges verziót mutatom be most nektek.

Vezérlés

A szerkezetéről

Három plexilapból áll, szendvicses elrendezésben. Az első rétegen helyezkedik el a vezérlés. A 12V-os bemenet a kijelzőket látja el árammal, majd egy 5V-os fesztab. a vezérlő elemeket. A lelkét egy ATMega32A adja, ez biztosítja a számítógéppel a kapcsolatot, ugyanis a pontos időt USB-n egy FTDI chipen keresztül UART-on kapja, amit másodpercenként küld ki a gép. Visszajelzést küld a mcu, hogy megkapta-e az adatokat.

C#-ban íródott program

Emellett 1-wire buszon csatlakozik hozzá egy DS18B20+ hőmérséklet szenzor, ezt használja a hőmérséklet megállapításához amit percenként irat ki. ADC bemenetén egy fotoellenállás helyezkedik el, ami a fényviszonyokhoz igazodva állítja a kijelző fényerejét, egy potméter segítségével hangolható. Ennek alapján PWM jellel vezérel egy MOSFET-et, aminek Drain-jére az összes katód csatlakozik. Alul, a három panel végzi a szegmensek meghajtását. A mikrovezérlő az USB-n jött adatot dekódolja, majd MCP23017-ESO IO portbővítőknek I2C-n küldi ki az adatokat, amik vezérelnek TD62783A PNP tranzisztormezőket így a szegmensek a táp felől vannak kapcsolva.

Kettészedve

A második rétegen helyezkednek el a kijelzők. Tüskéken keresztül egy saját készítésű foglalatba csatlakoznak, amik 10 eres szalagkábelen vannak rádugva a vezérlő panelekre.

Összeszerelve

A harmadik réteg egy fedőréteg, ami egy sötétített plexilap. Ez megjelenítés szempontjából lényeges, eltakarja a nem aktív szegmenseket és javítja a fényviszonyokat, illetve a kijelzőket védi és pozícióban tartja.

Mint említettem többféle verzió készült, de csak ez állta meg a helyét. Kísérleteztem driver IC-vel, de mivel ekkora kijelzőknek viszonylag nagy az áramfelvétele (max 80mA, de most teljes kivezérlés esetén is csak 40-et kapnak) így az kiesett közvetlen és közvetlen csatolásban is.

Végül itt egy kis videó a működéséről, élőben is meg lehet majd tekinteni a PSG portáján 🙂 Köszönöm, hogy elolvastad!